петък, 5 август 2011 г.

ШОФИРАЙ БЕЗОПАСНО, ПРОВЕРЯВАЙ ПРОТЕКТОРА НА ГУМИТE


Скорошно проучване разкри, че повече от половината от британските автомобилисти излагат себе си и другите участници в движението, на риск, като шофират с дълбочина на протектора на гумите под законово регламентираното ниво.

Проучването, което бе проведено от Mytyres.co.uk, установи, че само 54% от автомобилистите считат износения протектора на гумите за причина да сменят гумите. Това е изключително тревожно, като се има предвид значението на дълбочината на протектора и опасностите, които могат да възникнат при шофиране с гуми, които не разполагат с достатъчно протектор.
Опасни и Незаконни
Протектора на автомобилната гума е предназначен да отстранява водата от повърхността на пътя, което позволява гумата да има по-добро сцепление с пътя, да завива по-добре, да ускорява и може би най-важното - да спира добре върху мокра настилка. В процеса на експлоатация протектора на гумата се износва, което от своя страна води до увеличаване на спирачния път на мокра настилка и повишава риска от аквапланинг. Това увеличава и риска от катастрофи. Изчислено, е че една на всеки десет катастрофи на мокра настилка става поради износени протектори. Шофирането с гуми с износен протектор е не само опасно но и незаконно. Ако шофирате с гуми с протектор по-малак от законово установения ( 1,6 мм) Ви заплашва глоба и отнемане на точки от талона.В Англия например, ако се шофира с гуми с износен протектор и се причини ПТП, то застраховката не важи.
Шофирайте безопасно
Законововото изискване за дълбочина на протектора е 1,6 мм. Въпреки това, експертите по безопасност на движението от “Tyre Safe” призовават да си смените гумите, когато протектора стигне 3мм дълбочина. Това е защото тестове показват, че при дълбочина на протектора 1,6мм спирачния път е 44 метра или наредени 10 автомобила при движение с 70 км/ч!!! Такъв риск за Вашата безопасност на пътя и тази на семейството Ви е неоправдан.
Не е лесно с просто око да се прецени дали протекторът на гумите е износен, така че е добре да се проверява веднъж месечно дълбочината на протектора на гумите при специалист, или чрез уред за измерване. Ако все пак Ви се наложи да се справите самостоятелно, използвайте монета от 50ст. Когато диаметърът на монетата не се побира изцяло в дълбочината на протектора и стърчи, значи е време за нови гуми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар